Kralj modernih interijera – Ficus lyrata

Lirasti fikus (Ficus lyrata, Fiddle Leaf Fig) jedna je od najpoznatijih i najpopularnijih sobnih biljaka, a u proteklih nekoliko mjeseci must-have je za svaku osobu koja želi moderan interijer. Jednostavan je za održavanje, a tako je lako zaljubiti se u njegove prekrasne listove koji rastu do 45 cm u dužinu i 30 cm u širinu!

Podrijetlo i održavanje

Ako želite da se vaš lirasti fikus razgrana, u sezoni rasta “cvaknite” vrh stabljike. U prirodnom staništu ova biljka može doseći visinu čak višu od 15 metara, a kada raste u kući raste do čak 3 metra. Za rast bitno je da mu osigurate puno svjetlosti, umjereno zalijevanje i prskanje svakih nekoliko dana. Ako mu pružite adekvatnu brigu, ovaj fikus će vam uzvratiti tako što će se svojim izgledom i oblikom uklapati u gotovo svaki interijer, a njegov izgled garantira mu da će biti glavna točka svakog prostora u kojem se nalazi.

Porijeklom iz Zapadne Afrike gdje nastanjuje kišne šume, a može živjeti samostalno ili kao epifit u krošnjama drugih stabala, razvijajući zračno korijenje. U idealnim uvjetima može narasti od 12-15 metara te roditi plodom – smokvom.
Kao sobna biljka nije zahtjevan. Potrebno mu je osigurati puno indirektne svjetlosti, a zemlju držati lagano vlažnom. Budući da ovaj fikus voli vlagu, potrebno ga je i prskati svakih 3-4 dana.
Preporuča se presađivanje u veću teglu jednom godišnje, ali i rijeđe onima koji mu žele usporiti rast.
Otrovan je za kućne ljubimce i djecu.

Pronađite ga u našoj ponudi u raznim dimenzijama i oblicima.

  • Podijeli članak