Legendarna sobna biljka – Monstera deliciosa

Monstera deliciosa (Swiss Cheese Plant, Mexican Breadfruit) je tropska biljka podrijetlom iz tropskih prašuma Južnog Meksika. Ime joj dolazi iz latinskog jezika te znači „abnormalno“ zbog njenih neobičnih rupičastih listova.

Pitate se zašto Monstera deliciosa ima rupičaste listove? Postoji nekoliko teorija!

Smatra se da rupe u listovima štite biljku od uraganskih vjetrova, ali i da joj omogućuju bolju regulaciju temperature i protok vode. Jedna od teorija kaže da joj pomažu u kamuflaži i štite od biljoždera.

Jedna od novijih teorija, autora Chrisa Muira, objavljena je u časopisu American Naturalist. Prema toj teoriji, odgovor leži u prirodnom staništu ove biljke – u podnožju visokih stabala tropskih prašuma. Kako Monstera deliciosa raste, razvija se iz malene biljke u gigantsku, koristeći deblo i grane stabala kao potporanj za rast oko kojih omotava svoje zračno korijenje.

U takvom mračnom staništu, sunčeva svjetlost vrlo je rijetka, a biljci je neophodna za život. Zato razvija velike listove, a rupe u listovima joj omogućuju da razvije listove puno veće nego što bi bili da su ispunjeni. Što je veća površina lista, to su monsteri veće šanse da će uhvatiti tu rijetku sunčevu svjetlost! 

Biljka u svom prirodnom staništu može narasti čak do 20 metara, a njezini sjajni listovi koji oblikom podsjećaju na srce mogu narasti širine 30 cm, a duljine do 35 cm! Monsterin plod navodno ima okus kombinacije banane, manga i ananasa, ali nemojte da vas to zavara – ostatak bilje je otrovan i konzumacija ploda prije nego sazrije može izazvati iritacije! 

Kako se brinuti za monsteru?

Monsteru se preporučuje držati u dobro osvjetljenom prostoru, skrivenu od direktne sunčeve svijetlosti. Biljka voli vlagu te je preporučljivo redovito prskanje listova, posebice u zimskim mjesecima, kao i redovito zalijevanje. Biljka zahtjeva dosta prostora, a kako biste usporili proces rasta, izbjegavajte prečesto presađivanje.

 

Biljku Monstera deliciosa i druge vrste monstera možete pronaći u ponudi vrtnog centra Flora. 

 

  • Podijeli članak