Gigantska bijela rajska ptica – Strelitzia nicolai

Prenosimo s bloga Dnevne doze biljaka:

Gigantska bijela rajska ptica ili divlja banana iz Natala jedna je od pet biljaka iz roda strelicija, podrijetlom iz Južne Afrike (Mozambik, Bocvana i Zimbabve). Ime joj je Strelitzia nicolai, a prema informacijama iz priručnika za imenovanje biljaka The European Garden Flora, ime nicolai je u čast ruskom velikom vojvodi Nikoli Nikolajeviču starijem.

Foto: @dnevnadozabiljaka

Iako ju se neko vrijeme može držati kao sobnu biljku, treba se pripremiti na njen ogroman rast. Doseže do 12 m visine i 4 m širine, a cvate bijelim cvijetom koji može biti dugačak do 50 cm. Često je se krivo naziva bananom zbog njenih listova sličnih listovima banane koji mogu doseći 2 metra dužine.

Strelitzia nicolai voli vlažan supstrat dobre drenaže (odvod vode), puno direktne svjetlosti ili blagu sjenu, a tolerirat će i blagi mraz.

Ako je sadite vani, pripazite da je ne sadite blizu građevina zbog njenog invazivnog korijenskog sustava. Poderotine na listovima potpuno su prirodne – listovi su perfornirani uzduž i poprijeko te pucaju kako bi biljku zaštitili od pucanja uslijed vjetra, kiše ili udaraca.
I sretno s ovom gigantskom ljepoticom!

Biljke Strelitzia nicolai i njenu manju rođakinju, biljku Strelitzia reginae, možete pronaći u našoj ponudi.

Foto: @dnevnadozabiljaka

 

  • Podijeli članak