Bliži se vrijeme za sadnju tulipana – naučite kako!

Svi smo očarani tulipanima i njihovim bojama, ali mnogi se ustručavaju kada je sadnja i uzgoj u pitanju iako se radi o vrlo jednostavnim biljkama. Uspješno uzgojeni tulipani krasit će vas vrt, terasu ili balkon, a ako to želite, možete ih i odrezati i držati ih u vazi – sljedeće sezone ponovno će rasti!

Ovaj mjesec lukovice tulipana su na akciji – 9,90 kn za pakiranja od 7 do 15 lukovica!

Kako se ispravno sade lukovice?

Iako tulipani rastu već u kasnu zimu ili rano proljeće, lukovice je potrebno zasaditi u jesen. Prije sadnje bitno je čuvati ih na hladnom i suhom mjestu, pogotovo ako ih između rasta vadite iz zemlje. Iako to mnogi ne rade, ovo je preporučljivo ako želite osigurati da vam lukovice ponovno počnu rasti iduće sezone.

Ako se lukovice odlučite ostaviti ukopane u zemlji, tijekom hladnih mjeseci zaštitite ih od smrzavanja prekrivanjem malčem, piljevinom ili plastičnom folijom.

Upute za sadnju:

  • Tulipani se sade u grupama od 10-15 lukovica uz razmak od 10 do 20 cm između lukovica
  • Lukovice treba posaditi na dubini od oko 12 cm ili na dubini dvostruko većoj od veličine lukovice
  • Ako ih sadite u teglu, gredice ili žardinjere, od lukovice do dna tegle trebalo bi biti 20-ak cm prostora za razvoj korijena.
  • Prihranite ih tekućim gnojivom za lukovice nakon sadnje

O tulipanima

Tulipani (lat. Tulipa) su euroazijski biljni rod koji broji do 100 vrsta. Zimzeleni su i rastu iz podzemne lukovice.

Vole sunčano ili polusjenovito stanište, rahlu zemlju koja ne zadržava previše vode, a u nju možete umiješati i treset za lukovice. Vole redovito zalijevanje, ali umjereno i ne previše obilno. Lukovice su otporne na niske temperature pa ih preko zime nije potrebno vaditi iz zemlje, ali to se može napraviti nakon što vanjski dio biljke požuti. 

Vrijeme cvjetanja je od veljače do kraja svibnja, a njihovi cvjetovi dolaze u mnogim bojama, uzorcima i oblicima, a formirani su od 6 latica.

Iz naše ponude:

Lukovice tulipana pronađite u vrtnom centru Flora po 9,90 kn. Osim tulipana, u ponudi su i pribor koji će vam pomoći pri sadnji: presađivač za 28,00 kn, klin za sadnju po 5,90 kn i Plantella specijalno gnojivo za ukrasno bilje (u kristalnom obliku) po 42,90 kn (1 kg).
Uz to, predlažemo Terra Brill univerzalni supstrat za biljke koji je dostupan u mnogo veličina.

Želimo vidjeti vaše tulipane! Podijelite ih na Instagramu uz hashtag #vrtnicentarflora i zapratite @flora.vrtnicentar na Instagramu kako biste dobili sve novosti iz naše ponude.

  • Podijeli članak