Orhideja koju svatko mora imati – Phalaenopsis

Phalaenopsis je rod od oko 70 vrsta u obitelji orhideja. Biljka je podrijetlom iz Jugoistočne Azije. Rod Phalaenopsis prvi je put formalno opisao Karl Ludwig Blume, njemačko – nizozemski botaničar, 1825. godine kada je na jednom putovanju ugledao cvjetove orhideje koji su ga asocirali na leptire. To ga je inspiriralo da biljci dodijeli naziv Phalaenopsis amabilis što u prijevodu znači „ljupko poput moljca“.

Kako održati svoju orhideju na životu?

Phalaenopsis orhideja  jednostavna je za uzgoj i lako dostupna te je zbog toga jedna od najpopularnijih vrsta orhideja. Odrasla Phalaenopsis orhideja cvjetat će veći dio godine – od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci.

Phalaenopsis orhideje su epifiti (zračne biljke) što znači da bi idealni uvjeti za njih bili da rastu u šumi obješene za stablo. Zato je za rast biljke u tegli bitno da korijen biljke ima prostora za disanje jednom kad se biljka posadi. Iz tog je razloga vrlo bitno odabrati kvalitetan i svjež supstrat za orhideje. Phalaenopsisi, a posebno mlađe biljke, dobro uspijevaju ako ih se redovito presađuje. Kao i uvijek, presađivanje se preporučuje u vrijeme kada biljka ne cvjeta.

Phalaenopsis najbolje uspijeva u dobro osvijetljenoj prostoriji, skriven od direktne sunčeve svjetlosti. Ako cvjetovi biljke počinju žutjeti, znači da je biljka previše izložena sunčevoj svjetlosti. Biljka voli vlagu te ju se ne preporučuje držati u prostoriji u blizini radijatora.

Kod zalijevanja Phalaenopsisa, treba paziti da se zalijeva supstrat i korijen, a ne srce biljke. Biljku se preporučuje zalijevati svakih 7 do 10 dana te paziti da ju se ne zalijeva previše.

Ako u brigu o Phalaenopsisu uložite spomenute savjete i ljubav, on će vam svoju zahvalnost pokazati prekrasnim cvjetovima u kojima ćete uživati veći dio godine!

Phalaenopsise u raznim veličinama i bojama kao i ostale orhideje, supstrate za orhideje i male ukrasne teglie pronađite u vrtnom centru Flora.

  • Podijeli članak