Omiljena feng shui biljka – Pilea peperomioides

Kineski dolar (Chinese Money Plant, Pilea Peperomioides), azijska višegodišnja biljka potječe iz pokrajine Yunnan u Kini, a spada u porodicu kopriva. Ova je biljka dugo vremena bila nepoznata jer, kao i mnoge druge pileje, nije vrijedna u ekonomskom smislu.

No, osim simpatičnog izgleda, jedna je od njenih odlika ta da je zaista jednostavna za održavanje. Puno indirektne svjetlosti i zalijevanje kad je supstrat gotovo potpuno suh. Žedna pilea lagano će objesiti listove i time vas upozoriti da je vrijeme za zaliti je ako ste je slučajno zaboravili. Međutim, listove će objesiti i od previše vode, a zato je najbolje zalijevati je tek kad se supstrat gotovo potpuno posuši. Nije otrovna za pse i mace.

Ako još niste zagrizli za ovu slatku biljčicu, imamo za vas jednu tajnu – stavite kovanicu u teglu svog kineskog dolara i donijet će vam bogatstvo. Ili barem tako kažu.

Pilea je redoviti dodatak našoj ponudi, ali zbog velike popularnosti brzo se rasprodaju. Zato često provjeravajte je li dostupna.

  • Podijeli članak